Ako sa vyhnúť cenzúre Internetu?

Obísť cenzúru Internetu je možné buď použitím VPN (Virtual Private Network), anonymizačným nástrojom Tor (The Onion Router), prípadne použitím špeciálnych "proxies".

Zrejme najjednoduchší spôsob ako obísť cenzúru Internetu je nainštalovať si webový prehliadač Opera, ktorý VPN zahrňuje v sebe. Po nainštalovaní Opery stačí zvoliť "Edit / Preferences / Privacy & Security" a zaškrtnúť voľbu "Enable VPN". To spôsobí, že vedľa URL adresy v prehliadači sa zobrazí ikonka "VPN". Stačí na ňu kliknúť a vybrať si krajinu z ktorej chcete pristupovať na Internet. Momentálne sú na výber krajiny ako Kanada, USA, Nemecko, Holandsko a Singapur.

Skúsenejší používatelia môžu vyskúsať ľubovoľnú "free" alebo platenú VPN. Medzi overené VPN, ktoré je možné použiť zadarmo patrí napríklad Hola Free VPN, ktorú je možné používať aj s Google Chrome VPN pluginom. Z komerčných VPN, ktoré navyše umožňujú aj vysoký stupeň anonymizácie stojí za zmienku napríklad Road Warrior.

Další účinný, aj keď pomalší nástroj ako obísť internetovú cenzúru, je použiť Tor, ktorý je možné stiahnuť tu.
V prípade, že používate Android smartfón, nainštalujte si Orbot a Orfox Tor prehliadač, v prípade iPhone, použite Onion Browser.