Ako potom bojovať proti nelicencovanému online hazardu?

V prvom rade je potrebné sa zamyslieť či regionálne štátne licencie na globálnom trhu Internetu v 21. storočí na akékoľvek online služby dávajú vôbec zmysel.

Pokladáte za správne, aby slovenskému občanovi bol znemožnený prístup na akúkoľvek zahraničnú online službu len kvôli tomu, že prevádzkovatelia slovenskej verzie tejto služby budú argumentovať, že daná zahraničná online služba nemá na Slovensku platnú licenciu a súčasne predstavuje pre nich vážnu konkurenčnú hrozbu?

Ak nie, aký je potom rozdiel medzi online hazardom, ktorý musí byť licencovaný na Slovensku a akoukoľvek inou online zahraničnou službou, ktorá licenciu nepotrebuje? Aký rozdiel medzi nakupovaním internetového hostingu v zahraničí či rôznych online hier, ktoré nemajú licenciu na Slovensku a online hazardom?

V druhom rade je potrebné si uvedomiť, prečo firmy zaoberajúce sa online hazardom zo Slovenska vlastne odchádzaju. Bohužiaľ je to kvôli nepriaznivým podnikateľským podmienkam a podstatne výhodnejším v zahraničí.

Namiesto plošnej internetovej cenzúry, ktorej obeťou budú všetci občania Slovenska, podstatne zmysluplnejšie riešenie predstavuje vytvorenie priaznivejšieho podnikateľského prostredia (nielen) pre sektor online hazardu, napríklad nižšími daňami a znesiteľnou byrokraciou. Získanie licencie na online stávkovanie na Slovensku by malo byť rovnako výhodne ako napríklad na Malte, kde momentálne veľa takýchto spoločností pôsobí.